Από το Ανθοχώρι στον Αγ. Νικόλαο Βλασίου

μια ιστορική διαδρομή σε έναν παραμυθένιο τόπο


Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας στην αναζήτησή του για πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές στην περιοχή μας δεν μπορούσε να μην ξεχωρίσει αυτήν που τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία των περιοχών εκατέρωθεν του ορεινού όγκου της Καζάρμας. Η Καζάρμα με υψόμετρο 1977 μέτρα στέκεται ανάμεσα στους ψηλότερους απ’ αυτήν ορεινούς όγκους της  Καράβας (2184 μέτρα) και του Βουτσικάκι (2152 μέτρα) με τα οποία σχηματίζει την οροσειρά των Βόρειων Αγράφων. Στα ανατολικά βρίσκονται τα χωριά Ανθοχώρι (παλιά ονομασία Φλωρέσι), Κερασιά, Κρυονέρι και Πεζούλα, ενώ στα δυτικά της το Βλάσι, και η Οξυά.  Η ορεινή αυτή διαδρομή ήταν πολυσύχναστη και σε πολλά σημεία πλακοστρωμένη. Κάτοικοι και εμπορεύματα περνούσαν από την μια μεριά στην άλλη για αιώνες, μέχρι που οι δρόμοι και τα αυτοκίνητα αντικατέστησαν τα αυτοκίνητα και τα υποζύγια. Είναι ευτύχημα που επιλέχτηκε άλλη πλευρά του βουνού για την σύγχρονη οδική σύνδεση και έτσι έμεινε ανέγγιχτη η παλιά διαδρομή η οποία χρησιμοποιήθηκε στο εξής μόνο από τους βοσκούς και τα κοπάδια τους, τους κυνηγούς και τους ορειβάτες… Ο χρόνος βέβαια δεν άργησε να αφήσει τα σημάδια του. Χωρίς συντήρηση το πλακόστρωτο σε πολλά σημεία είναι κατεστραμμένο. Οι ξερολιθιές που το προφύλασσαν και το στήριζαν φθαρμένες. Η όμορφη μονότοξη πέτρινη γέφυρα στην θέση Καμάρα δεν θα ήταν πια στη θέση της χωρίς την φροντίδα που δέχτηκε από την πολιτεία πριν μερικά χρόνια.

Καμάρα

Οι πεζοπόροι που αποφάσιζαν να διασχίσουν την διαδρομή έρχονταν αντιμέτωποι με δυσκολίες που είχαν να κάνουν με την βλάστηση που σε πάμπολλα σημεία είχε κάνει αδιαπέραστο το μονοπάτι. Οι δασικοί δρόμοι που διανοίχτηκαν στάθηκαν αφορμή να κοπεί σε πολλά σημεία ενώ η διάβρωση του εδάφους και η αχρηστία να εξαφανίσουν κάποια άλλα τμήματα. Έτσι λοιπόν το έργο της ανεύρεσης της διαδρομής και ο καθαρισμός της δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Επειδή άλλους σκοπούς υπηρετούσαν τα παλιά μονοπάτια και αναζητούσαν την πιο σύντομη βατή διαδρομή, σήμερα για τους «τουριστικούς» σκοπούς δεν είμαστε πάντα πιστοί στην παλιά χάραξη. Έτσι λοιπόν άρχισε η συλλογή πληροφοριών αρχίζοντας από τους κατοίκους της περιοχής που με καμάρι  μιλούσαν για τον τόπο τους. Οι εμπειρίες παλιών μελών του συλλόγου επίσης ήταν σημαντικές. Το τμήμα από τον Αγ. Νικόλαο Βλασίου μέχρι την γέφυρα της Καμάρας ήταν δεδομένο και ήθελε μόνο λίγη φροντίδα. Από κει όμως μέχρι το Ανθοχώρι επικρατούσε το… χάος. Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που κάποιες προσπάθειες για διάνοιξη του μονοπατιού έμειναν στα χαρτιά. Μόνο ένα μικρό κομμάτι πάνω από την νεροτριβή (μαντάνι) μέχρι τους καταρράκτες παραμένει σε αρκετά καλή κατάσταση αφού είχε μπει πρόσφατα σε πρόγραμμα και ανακαινίστηκε το λιθόστρωτο. Πολλοί σύλλογοι που επισκέπτονταν την περιοχή αναγκάζονταν να διασχίσουν αμέτρητα χιλιόμετρα άχαρων χωματόδρομων μέχρι να φτάσουν στην Καμάρα και αυτός ήταν λόγος να αποκομίσουν κακές εντυπώσεις. Οι συχνές επισκέψεις των «συνεργείων» του συλλόγου, εφοδιασμένων με χάρτες, αλυσοπρίονα, συσκευές gps κλπ διαμόρφωσαν την τελική χάραξη της διαδρομής που στο κάτω τμήμα της σε αρκετό μήκος δεν ταυτίζεται με το παλιό μονοπάτι. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη πεζοπορική διαδρομή προσιτή στον μέσο πεζοπόρο όπου ο επισκέπτης θα χαρεί τα δάση που παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία (πλατάνια, έλατα, δρυς, καστανιές, κλπ), τις δροσερές ρεματιές με τους μικρούς καταρράκτες που κρατάνε τρεχούμενο νερό όλο το χρόνο, την πέτρινη γέφυρα, τις πολλές πηγές και πολλές άλλες όμορφες εκπλήξεις.





Επιπλέον, λίγο μετά την Καμάρα ξεκινά μια ακόμη διαδρομή που ανεβαίνει στις Εννέα Βρύσες, τα όμορφα λιβάδια με τα τρεχούμενα νερά και τις πολλές πράγματι πηγές που είναι και τόπος συνάντησης των Σαρακατσαναίων. Από κει μπορεί ο ορειβάτης να ανηφορίσει μέχρι την κορυφή της Καζάρμας από ένα στενό σε πολλά σημεία μονοπάτι που περνά ανάμεσα από κάθετα βράχια και προσφέρει συγκίνηση με την άγρια ομορφιά του. Λίγο πριν την κορυφή ξανοίγονται τα όμορφα αλπικά λιβάδια με το παλιά εγκαταλελειμμένο πυροφυλάκιο στο ψηλότερο σημείο. Πρόκειται για ένα κτίσμα που είναι σε άριστη στατική κατάσταση και θα άξιζε την φροντίδα προσφέροντας στον επισκέπτη ένα καταφύγιο σε ώρα ανάγκης. Η θέα από εδώ είναι εκπληκτική, μια θάλασσα από βουνά τριγύρω, η λίμνη Πλαστήρα χαμηλά και πιο μακριά το βλέμμα σταματά στον Όλυμπο και τα υπόλοιπα Θεσσαλικά βουνά. Από δω αν κάποιος ακολουθήσει την ομαλή κορυφογραμμή προς την δύση μπορεί να καταλήξει στον Αγ. Νικόλαο.

Στα πλαίσια των εξορμήσεών του ο ΕΟΣ Καρδίτσας περπάτησε πρόσφατα την συγκεκριμένη διαδρομή. Το πούλμαν άφησε τους ορειβάτες στον Αγ. Νικόλαο. Από κει χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η πολυπληθέστερη ακολούθησε το παλιό καλντερίμι μέχρι την Καμάρα. Μια μικρότερη ομάδα ανέβηκε μέχρι την κορυφή της Καζάρμας. Ακολούθως όλοι κατηφόρισαν μέχρι το Ανθοχώρι. Παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν λόγω των βελτιώσεων που χρήζει η διαδρομή όπως θα δούμε παρακάτω, όλοι ανεξαίρετα αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις πράγμα που έγινε αισθητό στις συζητήσεις που έγιναν στο τέλος όταν οι ορειβάτες κατέληξαν σε ταβέρνα του χωριού.


Οι συγκεκριμένες διαδρομές έχουν ενταχτεί στο δίκτυο μονοπατιών των Αγράφων Καρδίτσας με τους κωδικούς Α10 και Α11 και πρόκειται σύντομα να σηματοδοτηθούν με την φροντίδα του συλλόγου. Βέβαια η καλύτερη διάνοιξή τους και η φροντίδα κάποιων τμημάτων είναι απαραίτητη προκειμένου να είναι προσβάσιμα και σε πεζοπόρους με χαμηλότερη φυσική κατάσταση, έργο που μάλλον ξεφεύγει από τις δυνατότητες της εθελοντικής εργασίας των μελών  του ορειβατικού συλλόγου και αποτελεί αντικείμενο επαγγελματικής δουλειάς. Για τον σκοπό αυτό ήδη γίνονται επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση που με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον των τοπικών κοινωνιών μπορεί να προωθήσει τέτοια έργα χαμηλού κόστους αλλά μεγάλου ενδεχομένως οφέλους.

Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι από τις ομορφότερες της περιοχής, προσφέρεται για όλους σχεδόν τους μήνες του χρόνου και μπορεί να ενταχθεί στους προορισμούς πολλών περιπατητών, Ελλήνων και ξένων, πάντα στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού που θα προσφέρει μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων για τον επισκέπτη.