Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Γενάρη η προγραμματισμένη πεζοπορική διαδρομή του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) από την Απιδιά μέχρι την Παλιαπιδιά, κεφαλοχώρι των Αγράφων που άκμασε την περίοδο της Τουρκοκρατίας και καταστράφηκε ολοσχερώς την περίοδο 1821 - 1825, όταν το κατέλαβαν οι Τούρκοι λόγω αντίστασης των κατοίκων. Τα ελάχιστα πέτρινα κτίσματα που σώζονται, είναι δημιουργήματα του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα. Το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο που κοσμεί σήμερα το ναό της Ζωοδόχου Πηγής της Απιδιάς είναι ό,τι έχει απομείνει από το λαμπρό παρελθόν της Παλιαπιδιάς. Μεταφέρθηκε το 1973, όταν γκρεμίστηκε ο παλιός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου και στη θέση του κτίστηκε νέος.
Τριάντα τρία μέλη και φίλοι του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και απήλαυσαν πραγματικά μια διαδρομή γεμάτη εκπλήξεις. Η μικρή χιονόπτωση της προηγούμενης μέρας έκανε τη διαδρομή περισσότερο ειδυλλιακή στολίζοντας την πλούσια φύση δίπλα στο Καναβιώτικο ποτάμι, παραπόταμο του Καλέντζη, που τα διάφανα ορμητικά νερά του συνόδευσαν τους περιπατητές οπτικά και ηχητικά για αρκετή ώρα. Τα τέσσερα πέτρινα τοξωτά γεφύρια στο ποτάμι και οι παλιές πέτρινες αγροικίες στη διάρκεια και στο τέλος της διαδρομής αποτέλεσαν ξεχωριστές πινελιές στον έτσι κι αλλιώς όμορφο «πίνακα της φύσης» που έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν σε όλες του τις εκδοχές, όσοι μετέχουν στις εκδηλώσεις του Ορειβατικού Συλλόγου. Δόθηκε σ’ όλους η δυνατότητα παρατήρησης πατημάτων ζώων του δάσους λόγω και της φρέσκιας χιονόπτωσης που συνολικά το ύψος της σε κάποια σημεία έφτανε και τα 25 εκατοστά. Πάντως, δεν στάθηκε εμπόδιο και στους πλέον άπειρους από τους συμμετέχοντες να φθάσουν στο τέρμα της διαδρομής, στο Χοροστάσι και την Εκκλησία της Παναγίας στην Παλιαπιδιά, σε υψόμετρο 1000 m καλύπτοντας απόσταση 8 km με υψομετρική διαφορά 650 m περίπου.
Η επιστροφή φυσικά ήταν πιο εύκολη και η κούραση αποτελεί γλυκιά ανάμνηση, όταν κάποιοι καλοί άνθρωποι φρόντισαν σε καφενείο – ψησταριά του χωριού να ετοιμάσουν για όλους μας ζεστή γίδα βραστή και νόστιμα ψητά στα κάρβουνα.
Μικρό πρόβλημα στη χάραξη του μονοπατιού στο τμήμα της ανάβασης πρόκειται να διορθωθεί από τους φορείς του χωριού, δεδομένου ότι κάθε χρόνο την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου μεγάλος αριθμός κατοίκων του χωριού μεταφέρει στα χέρια την εικόνα της Παναγίας στην Παλιαπιδιά, όπου γίνεται το πανηγύρι. Ο Ορειβατικός Σύλλογος προτίθεται να βοηθήσει στη διορθωτική χάραξη, αν του ζητηθεί, και σκοπεύει να προχωρήσει σε σηματοδότηση του μονοπατιού εντάσσοντάς το στο δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών του Νομού.