Ο θεσμός της Θεσσαλικής Ορειβατικής Συνάντησης, διανύει τον τέταρτο χρόνο του και είναι αφορμή για την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ορειβατικών συλλόγων και εδραιώνει συνεργασίες σε πολλούς τομείς. Σκοπός είναι πάντα η ανάπτυξη των αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον ορεινό όγκο.
     Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) έχει την τιμή να είναι ο διοργανωτής της φετινής 4ης Θεσσαλικής Ορειβατικής Συνάντησης, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας), τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και το Επιμελητήριο Καρδίτσας, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου, πάνω από την λίμνη Πλαστήρα, στον  περιβάλλοντα χώρο του καταφυγίου ‘’Ελατάκος’’, στον ορεινό όγκο της Κοιμωμένης των Αγράφων.
    Αναμένεται να συμμετάσχουν στη συνάντηση, τα μέλη από τους ορειβατικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους της Θεσσαλίας, όπως και από άλλες κοντινές περιοχές (Λαμία, Καρπενήσι, Γρεβενά, Κατερίνη) αλλά και μεμονωμένοι ορειβάτες, πεζοπόροι και φυσιολάτρες  με αριθμό συμμετεχόντων  περίπου τους 250 με 300.
    Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων περιλαμβάνει γνωριμία με τις δυνατότητες της περιοχής, παρουσιάσεις με θέματα περιβαλλοντικά, ανάδειξης-σήμανσης-διάνοιξης πεζοπορικών διαδρομών, δασοπροστασίας, συζητήσεις με θέματα όπως η δυνατότητα συμβολής των ορειβατικών συλλόγων στην ήπια τουριστική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών και άλλα ζητήματα που αφορούν τον ορεινό όγκο.




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 26 Σεπτέμβρη

o   10:00 - 17:00  ΥΠΟΔΟΧΗ, θέση Μελίσσι (Κεντρική Άσφαλτος, 2.5 χλμ μετά το φράγμα του Μέγδοβα)

Η ανάβαση μέχρι το καταφύγιο  «Ελατάκος» από την υποδοχή «θέση Μελίσσι», από πολύ καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι «Κ1» (σήμανση με κόκκινο ρόμβο σε κίτρινο τετράγωνο), μέσω του οικισμού Ζυγογιαννέικα (Κέδρος), είναι περίπου 2 ώρες.
Όσοι θα έρθουν με ποδήλατα (μόνο βουνού προτείνουμε) θα ακολουθήσουν την διαδρομή: Μελίσσι  – καταφύγιο Ελατάκος (3χλμ άσφαλτος και 4χλμ χώμα).

 o   17:00    Οργανωμένη ανάβαση από τη θέση Μελίσσι μέχρι το καταφύγιο «Ελατάκος», με   συνοδεία  οδηγών του ΕΟΣΚ
o   19.00    Συγκέντρωση, προβολή ταινίας μικρού μήκους
o   19:30    Χαιρετισμοί
o   20:00   Παρουσίαση –συζήτηση με θέμα «Τα μονοπάτια των Αγράφων και η ανάδειξη τους»
o   20:30   Παρουσίαση  –συζήτηση με θέμα «Υποβάθμιση του ορεινού και ο ρόλος των ορειβατικών συλλόγων – προοπτικές ήπιας ανάπτυξης»
o   21:00   Δείπνο με τοπικά προϊόντα
o   22:00  Μουσική βραδιά
o   00:30  Λήξη εκδηλώσεων




Κυριακή 27 Σεπτέμβρη

o   06:30 - 08:00  Πρωινό

o   07:00   Αναχώρηση της ομάδας ανάβασης για την κορυφή Μπορλέρο (2016μ), με συνοδεία οδηγού του ΕΟΣΚ (2,5 ώρες ανάβαση, μέτριας δυσκολίας)
o  08:30    Αναχώρηση της ομάδας ανάβασης για την Πόρτα Αγράφων και την κορυφή Σουφλιστάρα (1780μ), με συνοδεία οδηγού του ΕΟΣΚ (1,5 ώρα ανάβασης, εύκολο)
o  08:30 Αναχώρηση της πεζοπορικής ομάδας για την θέση «Μπαλκόνι» μέσω Περδικόβρυσης, σε μονοπάτι χωρίς σήμανση με συνοδεία οδηγού του ΕΟΣΚ (1 ώρα πεζοπορία, εύκολο)
o  08:30 Αναχώρηση της ομάδας για την σπηλιά Γάκη, με συνοδεία  σπηλαιολόγου του Σπηλαιολογικού Ομίλου Καρδίτσας και οδηγού του ΕΟΣΚ. Η διαδρομή είναι περίπου 2 ώρες μέχρι την σπηλιά και μετά την σπηλιά περίπου 1 ώρα μέχρι την κεντρική άσφαλτο στην διασταύρωση για Καρβασαρά
o  08:30 Αναχώρηση της ποδηλατικής ομάδας για την διαδρομή: Ελατάκος – Παρατηρητήριο – Μέγδοβας – Φράγμα – Μελίσσι (15 χλμ χωμάτινα και 3 άσφαλτος) με συνοδεία οδηγών του ΕΟΣΚ
o 11:00  Αναχώρηση της δεύτερης ομάδας ανάβασης για την Πόρτα Αγράφων και την κορυφή Σουφλιστάρα (1780μ), με συνοδεία οδηγού του ΕΟΣΚ (1,5 ώρα ανάβασης, εύκολο)

 
Για όσους επιλέξουν να έρθουν την Κυριακή

o   07.00 - 08.30  ΥΠΟΔΟΧΗ, θέση Μελίσσι ( Κεντρική Άσφαλτος)
o   08.30 Ανάβαση μέχρι το καταφύγιο  «Ελατάκος», στη συνέχεια προτείνεται ανάβαση στην κορυφή Σουφλιστάρα (1780μ), με  συνοδεία οδηγού του ΕΟΣΚ

Η κατάβαση από το καταφύγιο «Ελατάκος» μέχρι την θέση Μελίσσι (κεντρική άσφαλτος) μπορεί να γίνει:

·        από τα ίδια («μονοπάτι «Κ1»),

·        εναλλακτικά από το μονοπάτι «Κ1» και στη συνέχεια από το «Κ11» (σήμανση με κόκκινο κύκλο σε κίτρινο τετράγωνο) μέσω ‘’Παρατηρητηρίου’’, μέχρι τη θέση «Αλωνάκι» στην κεντρική άσφαλτο, 1200 μέτρα από τη θέση Μελίσσι


Η κατάβαση από την κορυφή Μπορλέρο (για όσους διαθέτουν λεωφορείο), μπορεί να γίνει συνεχίζοντας το μονοπάτι Κ1, μέχρι τον οικισμό «Έλατος Ευρυτανίας» 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 
·          Ο δρόμος που οδηγεί στο καταφύγιο θα είναι κλειστός, για το διήμερο της συνάντησης (μόνο τα ποδήλατα και τα οχήματα υποστήριξης του ΕΟΣΚ επιτρέπονται).


·          Παρακαλούμε οι συμμετέχοντες να ακολουθούν τις οδηγίες των εθελοντών του ΕΟΣΚ στην υποδοχή και στον χώρο συγκέντρωσης, για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην περιοχή.


·          Η κατασκήνωση θα στηθεί στον χώρο γύρω απ το καταφύγιο με σκηνές και εξοπλισμό που θα φέρει μαζί του ο καθένας ατομικά.


·          Το Σάββατο είναι δυνατή η μεταφορά υλικών (αντίσκηνα κλπ) από την ΥΠΟΔΟΧΗ, θέση Μελίσσι (Κεντρική Άσφαλτος) στο καταφύγιο ‘’Ελατάκος’’ με δρομολόγιο στις 17:00. Τα υλικά θα τα κατεβάσουν οι ορειβάτες.


·          Λεπτομερείς πληροφορίες και σκαρίφημα χάρτη της περιοχής με όλα τα προαναφερόμενα σημεία θα είναι διαθέσιμα στην υποδοχή.


·          Στον χώρο κατασκήνωση ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το άναμμα φωτιάς!


·          Το νερό στις βρύσες της κατασκήνωσης ΔΕΝ είναι πόσιμο. Νερό πόσιμο υπάρχει στην Περδικόβρυση, σε 700 μέτρα (15 λεπτά), μετά το καταφύγιο.


·          Στην γραμματεία θα είναι διαθέσιμα εργαλεία για διαμόρφωση του εδάφους για τοποθέτηση των αντίσκηνων.


·          Το δείπνο του Σαββάτου και το πρωινό της Κυριακής θα είναι, αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα, προσφορά του ΕΟΣΚ και των χορηγών.


·          Δεν θα διατίθενται  πλαστικά πιάτα και μαχαιροπήρουνα (για ευνόητους λόγους). Κάθε ορειβάτης πρέπει να φροντίσει να έχει τα ατομικά του σκεύη φαγητού.


·          Στον χώρο του bar θα διατίθενται επιπλέον: Καφέδες, τσάι, χυμοί, αναψυκτικά, σνακ, οινοπνευματώδη και νερό εμφιαλωμένο.

·          Όλες οι δραστηριότητες, συγκέντρωση, δείπνο, διαμονή, κλπ είναι υπαίθριες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεαστούν από τις καιρικές συνθήκες, γι αυτό ας είμαστε προετοιμασμένοι!

·          Για οποιαδήποτε πληροφορία ή απορία στα τηλέφωνα 6974110853, 6977394752 και 6973695595 και στην συχνότητα 146,925 VHF.

                           


                            http//eoskarditsas.blogspot.com

                            e-mail : eoskarditsas@yahoo.gr