Την επόμενη Κυριακή 27 Νοέμβρη, θα γίνει η τελευταία κοινή θεσσαλική διαδρομή για το 2016, από μέλη των ορειβατικών συλλόγων όλης της Θεσσαλίας, στον ''δικό'' μας Ίταμο των Αγράφων.
Θα ξεκινήσουμε από την βρύση Ιτάμου στα 1050 μέτρα, θα ανέβουμε στις δίδυμες κορυφές του Ιτάμου (1489 και 1504 μέτρα), με διαφορετική θέα στην λίμνη Πλαστήρα, θα διασχίσουμε όλη την κορυφογραμμή μέχρι την κορυφή ''Κουρμος'' στα 1264 μέτρα και θα κατέβουμε στο χωριό Αμάραντος στα 750 μέτρα, ολοκληρώνοντας έτσι μια μικρή διάσχιση, στο κοντινό μας και σχετικά άγνωστο βουνό.
Σχετικά εύκολης ως μέτριας δυσκολίας η διαδρομή με συνολική διάρκεια 5 με 6 ώρες.
Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο, για δηλώσεις συμμετοχής και κρατήσεις θέσεων, στα τηλέφωνα 6977706540 Αποστόλης Κηρύκος και 6977394752 Αντώνης Παπαδάκος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:


ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
Κυριακή 27 Νοέμβρη 2016

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Βρύση Ιτάμου – κορυφές Ιτάμου – Αμάραντος (διάσχιση)
Πρόγραμμα και οργάνωση

08:00   Σημείο συνάντησης - υποδοχής:  Μνημείο Εθν. Αντίστασης (κανόνια), στην διασταύρωση Ραχούλα/Καστανιά/Καταφύγιο, στο  14ο χλμ από τη νότια έξοδο της πόλης για Ρούσο – Καλλίθηρο – Φράγμα Μέγδοβα.  Αφήνουμε εδώ τα ΙΧ και γίνεται σύμπτυξη στα διαθέσιμα λεωφορεία (ο ΕΟΣΚ θα διαθέσει ένα λεωφορείο). Μετάβαση στη Βρύση Ιτάμου.
08:30  Έναρξη πεζοπορίας.

15:00  Άφιξη στον Αμάραντο.
Στο χωριό Αμάραντος όπου θα καταλήξει η πεζοπορία έχει τρία καφενεία, εκ των οποίων τα δύο προσφέρουν και φαγητό της ώρας.

Η επιστροφή θα γίνει με επιβίβαση στα λεωφορεία και μεταφορά στη θέση Μνημείο (κανόνια) για όσους έχουν εκεί τα ΙΧ.
Τηλέφωνα επικοινωνίας / ανάγκης: 6974110853, 6977394752, 6977706540.

Συχνότητα ασυρμάτου: 146 925

Η διαδρομή Βρύση Ιτάμου—Αμάραντος
Διάρκεια περίπου 5-6 h. Δυσκολία μέτρια. Μήκος 9,5 χλμ.

Υψόμετρα: Βρύση Ιτάμου:1050μ, κορυφές1489 και 1504μ, Αμάραντος 700μ.
Είναι από τις πρώτες διαδρομές που ο ΕΟΣΚ ανέλαβε τον καθαρισμό και την σήμανση. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ένας άγνωστος προορισμός και η πλειονότητα των ορειβατών ακολουθούσαν μόνο το τμήμα από Βρύση Ιτάμου μέχρι την κορυφή. Αυτό εξυπηρετεί όσους λόγω μεταφορικού μέσου δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν διάσχιση.

Η διαδρομή έχει σήμανση κόκκινο τετράγωνο σε λευκό φόντο με κωδικό «Ζ7». Από την Βρύση Ιτάμου ξεκινά και η διαδρομή «Ζ8» που ανεβαίνει νότια, στην κορυφή Νεράιδα και κατηφορίζει μέσω του οικισμού Παλιοζογλόπι μέχρι το χωριό Ραχούλα. Σύντομα ελπίζουμε ότι θα δοθεί και ένα μονοπάτι που από το Παλιοζογλόπι θα συναντά την διαδρομή «Ζ7» πάνω από το χωριό Αμάραντος έτσι ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίηση κυκλικής διαδρομής μέσης απόστασης.
Ο ορεινός όγκος του Ιτάμου χαρακτηρίζεται από τα πυκνά δάση ελάτης, που τον σκεπάζουν μέχρι τις δυο δίδυμες κορυφές. Προσφέρει θαυμάσια θέα στην λίμνη Πλαστήρα και στους ορεινούς όγκους των Ανατολικών Αγράφων. Το όνομά του το πήρε από το δέντρο ίταμος, ή τέξος ή ραγοφόρος. Είναι αυτοφυές στη χώρα μας και το συναντάμε σε μεσαία υψόμετρα, συνήθως σε δάση ελάτης ή οξυάς. Φτάνει τα 10 έως 25 μέτρα ύψος και ο κορμός τα 2 έως 4 μέτρα σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην μυθολογία ήταν αφιερωμένος στις Ερινύες, οι οποίες τιμωρούσαν τους ανθρώπους με το δηλητήριο που παράγεται από τους καρπούς.

Μαζί με όλες σχεδόν τις κορυφοργαμμές των Αγράφων μπήκε στο στόχαστρο της δήθεν πράσινης ανάπτυξης με σκοπό την ισοπέδωση και τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Προς το παρόν αυτά τα σχέδια σκοντάφτουν στην αντίδραση των κατοίκων και στις αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, που κατανοεί όλο και περισσότερο ότι ο φυσικός αυτός πλούτος πρέπει να προστατευτεί και να προσφέρει στους κατοίκους μέσα από μια ήπια ανάπτυξη με έργα μικρής κλίμακας.
Καλή ανάβαση!!!
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ)