Ο ΕΟΣΚ  ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΠΙΝΔΟ
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΧΙΟΛΙ (1854M) KAI ΜΟΡΑΒΑ(1845M)

 

     Την Κυριακή 23 Νοέμβρη στις 7 το πρωί, εικοσιπέντε μέλη και φίλοι του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), βρέθηκαν στο άγαλμα του Ν. Πλαστήρα. Προορισμός  η κοντινή μας Νότια Πίνδος, και πιο συγκεκριμένα η περιοχή της Καλαμπάκας και του Ασπροποτάμου. Στόχος μας είναι οι σχετικά χαμηλές κορυφές Χιόλι (1854μ) και Μοράβα (1845μ).

    Αφού περάσαμε τα χωριά  Καστανιά και Αμάραντος  συνεχίζουμε για λίγα χιλιόμετρα  ακόμα τον δημόσιο δρόμο που οδηγεί στο βλαχοχώρι  Κρανιά, όπου σε πολλά σημεία ήταν παγωμένος (0 βαθμούς έδειχνε το θερμόμετρο!) και σε μια χαρακτηριστική φουρκέτα του δρόμου, αφήνουμε τα αυτοκίνητα μας και μπαίνουμε στο μονοπάτι.

    Η πρωινή πάχνη μας δυσκολεύει στην αρχή μέχρι να «πιάσουμε θερμοκρασία», αλλά μόλις ζεσταθούμε αρχίζουμε την ανάβαση γρήγορα για τον πρώτο προορισμό μας, περπατώντας σε μονοπάτι χωρίς σήμανση, που ελίσσεται μέσα στο δάσος οξιάς, συναντά  δασικό δρόμο αρκετές φορές, μέχρι να βγούμε στον κώνο κάτω από την κορυφή και αφού πρώτα περάσουμε από δυο χαμηλότερες, την προσεγγίζουμε εύκολα και χωρίς τεχνικές δυσκολίες. Βρισκόμαστε στην κορυφή Χιόλι και το υψόμετρο δείχνει 1854 μέτρα.  Η ηλιόλουστη μέρα και η καθαρή ατμόσφαιρα, μας επιτρέπει να έχουμε εξαιρετική ορατότητα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Ανατολικά μας ο χιονισμένος ‘Ολυμπος, βόρεια ο Σμόλικας και η Τύμφη, δυτικά μας η μεγάλη ράχη της Κακαρδίτσας και νότια οι άλλες κορυφές την Νότιας Πίνδου (Τριγγία, Νεράιδα, Λουπάτα, Μαρόσα, Αυγό, Κόζιακας).

    Μετά την καθιερωμένη στάση για ξεκούραση, κολατσιό και φωτογραφίες, αρχίζουμε την κατάβαση μέχρι το διάσελο-δρόμος και αρχίζουμε να ανεβαίνουμε ξανά οι περισσότεροι, μιας και μερικοί αποφάσισαν να μην συνεχίσουν, παίρνοντας μια μικρή ελαφρώς ανηφορική ράχη για τον δεύτερο προορισμό μας την κορυφή Μοράβα (1845μ) με το χαρακτηριστικό τεράστιο κάτοπτρο στην κορυφή της.

    Η ώρα όμως είχε περάσει, ο ήλιος άρχισε να κρύβεται, και το χαρακτηριστικό απογευματινό κρύο μας κάνει να αρχίσουμε να κατεβαίνουμε γρήγορα από την κορυφή και αφού συναντήσουμε και την υπόλοιπη ομάδα, παίρνουμε το μονοπάτι της επιστροφής και σε μια ώρα έντονης κατηφορικής πορείας φτάνουμε στα αυτοκίνητα μας ελαφρώς κουρασμένοι αλλά γεμάτοι από εικόνες και εμπειρίες.Φυσικά ακολούθησε το καθιερωμένο τσιμπούσι σε ταβέρνα της Καστανιάς

    Επόμενη δραστηριότητα του ΕΟΣΚ  είναι την Κυριακή 7 Δεκέμβρη, στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, όπου θα γίνει πεζοπορία σε εύκολη διαδρομή, η οποία είναι και ιδανική και για αρχάριους, και παράλληλα θα γίνει και καθαρισμός και σηματοδότηση του μονοπατιού Κρυονέρι –Προφήτης Ηλίας Φυλακτής. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 6934770763 και 6974110853