Εν όψει της Πανελλήνιας Ορειβατικής Συνάντησης το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουλίου στον Όλυμπο,  ο ΕΟΣΚ απευθύνει ανοιχτή επιστολή σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας, με θέμα τα επιχειρούμενα αιολικά πάρκα της ''πράσινης'' ανάπτυξης στις κορυφές των βουνών μας!


Αγαπητοί φίλοι συνορειβάτες,

Μια αμφιλεγόμενη μορφή «πράσινης» ενέργειας απειλεί τα βουνά μας!

    Όλο και ψηλότερα ανεβαίνουν τα αιολικά πάρκα της «πράσινης» ανάπτυξης.

     Κυνηγώντας το εύκολο κέρδος εκεί όπου θεωρητικά φυσάει περισσότερο. Πολλοί επιστήμονες και φορείς αλλά και μελέτες λένε δεν ωφελεί τον καταναλωτή αφού αποδεικνύεται μια ακριβή και όχι αντιρρυπογόνα ενέργεια. Πολλές χώρες εγκαταλείπουν τα σχέδια για μεγαλύτερες τέτοιες εγκαταστάσεις και σε καμιά περίπτωση δεν τις τοποθετούν στις ψηλές κορυφογραμμές όπου θα ήταν έγκλημα περιβαλλοντικό, οικονομικό και πολιτιστικό.

     Εμείς οι ορειβάτες έχουμε έναν ακόμη λόγο να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα των ορεινών όγκων. Η ισοπέδωσή τους θα σημάνει το τέλος της ορειβασίας στην Ελλάδα. Πλήγμα όχι μόνο στην αθλητική αυτή δραστηριότητα αλλά και στις τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται η προσδοκούν να αναπτύξουν την ήπια χρήση των ορεινών όγκων προς όφελός τους.

     Τα αιολικά «οικόπεδα» στον ορεινό όγκο των Αγράφων που προορίζονται για τεράστιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις με ανεμογεννήτριες μεγάλου ύψους(126μέτρα με ρότορα 90 μέτρα), μαζί με άπειρες υποδομές όπως δρόμοι, δίκτυα, χιλιάδες τόνοι μπετόν και σίδηρο κλπ καταλαμβάνουν το συντριπτικό ποσοστό 90% (!) των κορυφών και κορυφογραμμών των Αγράφων.

     Όλοι οι γνωστοί προορισμοί των Πεζοπορικών – Ορειβατικών Συλλόγων δεν θα υπάρχουν πια. Παράλληλα όλες οι δυνατότητες για υγιή τουριστική ανάπτυξη αυτών των «μειονεκτικών» περιοχών ακυρώνονται.

     Στην περιοχή μας αυτό σημαίνει:

Καράβα,  Βουτσικάκι,  Μπορλέρο,   Ντελιδήμι,  Σβόνη,  Παπαδημήτρη , Πουλί αλλά και  Βουλγάρα,  Ίταμος,  Καραβούλα, όλα τα βουνά της ορεινή  Αργιθέας και πολλά άλλα …… ΤΕΛΟΣ, τα σβήνουμε απ τον ορειβατικό χάρτη!
     
      Αλλά δεν είναι μόνο τα Άγραφα. Όποιος κάνει τον κόπο να μπει στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) θα δει ότι όλος ο ορεινός όγκος της χώρας έχει επιλεγεί να ‘’φιλοξενήσει’’ τα καταστροφικά  για το περιβάλλον αιολικά πάρκα.

     Ζητούμε η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση 2013 να κινητοποιήσει την ορειβατική κοινότητα με:

 
1)   την έκδοση ψηφίσματος ενάντια στις βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα και σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους,

2)  την λήψη απόφασης για συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής στα πλαίσια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης με εκπροσώπους των Ορειβατικών Συλλόγων με σκοπό την κατά περίπτωση στοιχειοθέτηση και αντιμετώπιση του προβλήματος ανεξάρτητα από τόπο η υψόμετρο,

3)  την άμεση προώθηση από την ΕΟΟΑ πρότασης νόμου, για πάγωμα των εγκρίσεων αιολικών εγκαταστάσεων σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων με την ταυτόχρονη έναρξη διαδικασιών διαβούλευσης όπου η Ομοσπονδία και οι Ορειβατικοί Σύλλογοι να έχουν ενεργή παρουσία.

        Φιλικά,  το ΔΣ, τα μέλη και οι φίλοι του ΕΟΣΚ