Δίκτυο

μελέτης και προστασίας Αγράφων


Συνάντηση στα Γραφεία του κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 7 Μαΐου εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του νομού καθώς και πολίτες, που διακατέχονται από κοινούς προβληματισμούς και ανησυχίες αναφορικά με τα προωθούμενα έργα Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά) στον ορεινό όγκο της περιοχής μας.      
Έγινε συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και καθορισμός της περαιτέρω στάσης και πορείας με τελικό στόχο, σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς γειτονικών νομών, την αποτροπή της μεθοδικά σχεδιαζόμενης καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, της εκποίησης του φυσικού και υδάτινου πλούτου της περιοχής μας (και της πατρίδας μας γενικότερα), που επιχειρείται στο όνομα του δήθεν οφέλους των τοπικών κοινωνιών, στην πραγματικότητα, όμως, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε συζήτηση τόσο συνολικά επί των σχεδιαζόμενων έργων και των επιπτώσεών τους, αλλά και ξεχωριστά για το καθένα απ’ αυτά (Καπροβούνι-Ίταμος, Οξυά, Άσπρος, Σαρανταπορίτης, Μπεσιώτης). Ακούστηκαν οι απόψεις και θέσεις των εκπροσώπων των φορέων και κοινή ήταν η πεποίθηση για την ανάγκη άμεσης δράσης με σκοπό την αναστολή κάθε διαδικασίας αδειοδότησης παρόμοιων έργων, όπου αυτά επιφέρουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον. Ας σημειωθεί ότι όπου έχουν ενημερωθεί οι εμπλεκόμενες τοπικές κοινωνίες, αυτές έχουν ανεπιφύλακτα εκφράσει την αντίθεσή τους στα προωθούμενα έργα, αλλά και τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για την αποτροπή τους.

Ορίστηκε Γραμματεία για την εφαρμογή των αποφάσεων και την αποτελεσματικότερη προβολή και προώθηση των θέσεων του Δικτύου, με σειρά παρεμβάσεων και ενημερωτικών εκδηλώσεων. Η επικοινωνία με το Δίκτυο είναι δυνατή στο τηλ 6974110853 και στην ηλ. δ/ση diktyoagrafa\@gmail.com