Η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε παρατεταμένη κρίση σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής σφαίρας, επηρεάζει δυσμενώς και περιθωριοποιεί όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα και ιδιαίτερα τη νεολαία. Αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους, αυτοκτονίες, κατάθλιψη, ανεργία, έλλειψη ελπίδας, αδιαφορία για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Στον τομέα του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος γίνονται βήματα προς τα πίσω και δρομολογούνται και εφαρμόζονται  πολιτικές  ενάντια στο περιβάλλον όπως:

- Οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική και στη Θράκη,

- Η αντιορθολογική και αντιοικολογική πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων,

- Η  ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ,

- Η μη προώθηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας - Αττικής,

- Το ξεπούλημα νησίδων που είναι καταφύγιο των μεταναστευτικών πουλιών και σημαντικοί βιότοποι

- Η κατάργηση ή την  συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών,

- Η νομιμοποίηση καταπατήσεων γης και αυθαιρέτων κτισμάτων,

- Η μη προώθηση της κύρωσης της Διεθνούς Συμφωνίας για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών (οι γειτονικές παραλίμνιες χώρες την έχουν κυρώσει),

- Η διάλυση του Πράσινου Ταμείου,

- Η  καταστροφή των ορεινών όγκων και του τοπίου από «επενδύσεις», όπως τα Αιολικά Πάρκα βιομηχανικού τύπου,

- Τα αφύλακτα δάση με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα φαινόμενα της λαθροϋλοτομίας και της λαθροθηρίας,

 - Η αδιαφορία – ανικανότητα να προστατεύσουμε τα λίγα εναπομείναντα δάση μας από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Το περιβάλλον υποβαθμίζεται συνεχώς προς όφελος ενός σχεδιασμού ανάπτυξης χωρίς κανόνες, που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Μέσα σ αυτό το δυσμενές περιβάλλον έχει ιδιαίτερη σημασία η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιούνη.

Η εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή, η αστικοποίηση, η πείνα και η φτώχεια, η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση και στην υγεία, η ειρήνη και ο αγώνας ενάντια στις διακρίσεις, είναι θέματα που δεν θα πρέπει να τα αφήσουμε να τα διαχειρίζονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις και οι παγκόσμιοι οργανισμοί. Χρειάζεται η κοινή δράση των πολιτών στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον Κόσμο για να υπερασπίζουμε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές κατακτήσεις.

Στον ΕΟΣΚ πιστεύουμε  ότι το Περιβάλλον, ο Πολιτισμός και οι Αισθητικές Αξίες που προστατεύονται από κοινού με το άρθρο 24 του Συντάγματος αποτελούν τη μεγάλη «προίκα» της Ελλάδας για μια άλλου τύπου ανάπτυξης προς όφελος της φύσης και της κοινωνίας. Εμείς από την πλευρά μας και στο μέτρο που μας αναλογεί, προβάλλουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, τα θετικά χαρακτηριστικά της χώρας και της περιοχής μας προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην προσέλκυση ενός ειδικού τουριστικού κοινού που είναι λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και των ήπιων μορφών ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο ΕΟΣΚ καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις δράσεις που γίνονται για το περιβάλλον και καλεί στην υιοθέτηση του συνθήματος:

‘’Κάθε Ημέρα… Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος".

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας(ΕΟΣΚ)